Ako vybrať elektrocentrálu?

Rozhodujete sa kúpiť elektrocentrálu, ale neviete ako vybrať tú správnu? V článku, ktorý sme pripravili Vám objasníme základné ukazovatele pre jednoduchšie rozhodovanie, aby ste si vybrali správne. Ak si nie ste istý, radi Vám poradíme a pomôžeme s výberom vhodnej elektrocentrály.

Rozhodli ste kúpiť elektrocentrálu, ale neviete, ktoré ukazovateľe a funkcie sú pre vás dôležité? Práve preto sme pre vás pripravili článok, ktorý pomože pri výbere elektrocentrály akú potrebujete. 

Základné údaje pre výber elektrocentrály:

Špičkový výkon motora je maximálny výkon pri maximálnych otáčkach 3600 ot/min (60Hz) priemerného motora danej typovej rady.


Trvalý maximálny výkon motora je výkon motora garantovaný výrobcom aj po 5-tich rokoch prevádzky. Do úvahy sa berie aj fakt, že každý vyrobený motor je špecifický a oproti priemeru môže mať vyšší, alebo nižší výkon. Trvalý výkon motora garantuje uvádzanú hodnotu výkonu pre najhorší vyrobený motor! Typicky je to 80% z maximálneho výkonu motora.


Maximálny výkon je výkon, ktorý je daný výrobcom a ovplyvnený maximálnym udávaným výkonom spaľovacieho motora, znížený o účinnosť alternátora.

Trvalý maximálny výkon je výkon, ktorý je daný výrobcom a ovplyvnený trvalým udávaným výkonom spaľovacieho motora, znížený o účinnosť alternátora.

Na čo dať pozor pri výbere elektrocentrály?

Pri výbere vhodnej elektrocentrály je nutné rozpoznať aké údaje uvádza výrobca pripojenej technológie. Môžu byť udané nasledovné parametre:

  • elektrický výkon v kW
  • elektrický príkon v kVA alebo aj kW
  • mechanický výkon v kW


V prípade udania elektrického príkonu ešte stále nie je isté, či elektrocentrála s rovnakým výkonom je dostatočná pre technológiu s rovnakým, alebo o málo vyšším príkonom. Najväčšie chyby v správnom dimenzovaní elektrocentrály sa stávajú pri napájaní trojfázových strojov poháňanými indukčnými (asynchrónnymi) elektromotormi. Tieto motory majú štartovací prúd niekoľko násobne vyšší ako ich nominálny prúd zodpovedajúci ich príkonu. Preto je nevyhnutné elektrocentrálu predimenzovať!


Pri uvedení mechanického alebo elektrického výkonu stroja je potrebné brať do úvahy aj celkovú účinnosť zariadenia. Elektrocentrála musí mať výkon navýšený o straty vyplývajúce z účinnosti stroja.

V ďalšom článku sa dozviete ako postupovať pri výbere vhodnej elektrocentrály na príkladoch, kde budeme uvádzať technické prepočty. Ak ste niečomu nerozumeli alebo sa chcete spýtať, neváhajte nás kontaktovať.

Loading

Ďalšie články